Ads 468x60px

Jumaat, 2 September 2011

Misi Rahmatan Lil'alamin di Kg. Sri Gading

Sri Gading- Pada hari Ahad 28 Ogos 2011 bersamaan 28 Ramadan 1432H, penggerak Skuad Prihatin ABIM Johor dengan kerjasama penduduk Kg.Sri Gading telah turun padang dalam penyerahan beras dan barang-barang keperluan di kg tersebut. Misi diketuai oleh Sdr. Muhammad Azamuddin bin Ahmat Miskam, Ketua Penggerak Skuad Prihatin ABIM Johor, En. Ahmat Miskam bin Sartam dan En. Azman Bin Hj. Jamil selaku wakil penduduk kampong dan tidak ketinggalan jawatankuasa masjid kampung tersebut.
Misi dimulai dengan bacaan Al-Fatihah dan doa dan seterusnya taklimat ringkas tentang perjalanan program oleh Sdr. Muhammad Azamuddin Ahmat Miskam. Para sukarelawan bergerak menjalankan misi tepat pada pukul 9.30 pagi. Modus Operandi seperti biasa iaitu pemberian sumbangan melalui rumah ke rumah kerana ia lebih jelas untuk memperlihatkan keadaan persekitaran keluarga penerima.
Terdapat 20 orang asnaf yang terdiri daripada ibu tunggal, fakir, miskin dan orang kurang upaya. Mereka menerima sumbangan berupa 10 kg beras, 2 kg gula, 2kg minyak masak, 2 pot susu, 2kg tepung dan biskut. Selain itu, terdapat beberapa kesulitan asnaf-asnaf yang perlu diselesaikan, dipertimbangkan dan dipanjangkan kepada pihak berwajib bagi memudahkan urusan kehidupan mereka. Antaranya ialah, memperbaharui kad pengenalan, memperbaiki tandas dan atap yang sudah uzur, dan masalah persekolahan anak-anak.
Alhamdulillah misi berjaya mencapai matlamat dan berakhir sekitar jam 12.30 tengah hari. Semoga usaha yang kecil ini member manfaat seterusnya memperlhatkan bahawa masyarakat amnya harus bersama-sama sokong dan dukung dalam misi – misi rahmatan lilalamin ini. Sekian, Jazakallah
Laporan oleh : Raibatul Adawiah

0 comments:

Catat Ulasan